Trojmesačná čakacia lehota pre živnostníkov by sa mala zrušiť

25.03.2013 Bratislava

Bratislava 25. marca (TASR) – Živnostníci a malí podnikatelia sú podľa opozičného poslanca za SDKÚ-DS Ivana Štefanca tými, ktorým by sa malo v súčasnosti najviac pomáhať. Preto v novele zákona o službách zamestnanosti navrhuje spolu s kolegom zo strany Pavlom Frešom (SDKÚ-DS) zrušenie čakacej lehoty pre nezamestnaných, ktorí si chcú založiť živnosť a dostať príspevok na podnikanie.

Novela tak podľa Štefanca nebude mať žiaden dosah na štátny rozpočet. Len sa ňou zruší povinná čakacia lehota, počas ktorej museli byť budúci živnostníci na úradoch práce, aby splnili podmienky pre pridelenie príspevku na podnikanie.

"V tomto zákone je to zadarmo, nestojí nás to ani jedno euro, aby sme podporili zamestnanosť," zdôraznil Štefanec v závere ôsmeho rokovacieho dňa 16. schôdze Národnej rady (NR) SR. Pretože čakajúci budúci živnostníci sa rovno presunú medzi zamestnaných. Návrh SDKÚ-DS sa páčil aj ďalšiemu opozičnému poslancovi, Jozefovi Mihálovi z SaS. "Je to veľmi zaujímavý návrh," zhodnotil Mihál.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať opäť v utorok (26. 3.). Na rad by sa mali dostať ďalšie neprerokované poslanecké návrhy. Zároveň je na programe hlasovanie o už prediskutovaných bodoch.
 

Vyberte región